Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Το θέμα της λαθροθηρίας στο internet

godrama

Από Αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας, συνελήφθη ένας 54χρονος ημεδαπός, ο οποίος την 7-1-2011 και ώρα 18:20΄ στο 36ο χιλ. της Εθνικής οδού Δράμας – Ξάνθης (Δ/ση Μεσοχωρίου), σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτ/το που οδηγούσε, βρέθηκε τόσο στο χώρο των αποσκευών, όσο και στο ρυμουλκούμενου τμήμα του οχήματος (τρευλορ), μεγάλη ποσότητα τεμαχισμένου κρέατος συσκευασμένο σε δεκατρία (13) σακιά, το οποίο όπως διαπιστώθηκε προερχότανε από δύο ελάφια.
Αμέσως ειδοποιήθηκε η αρμόδια Υπηρεσία (Δασαρχείο Δράμας), η οποία επιλήφθηκε της προανακρίσεως, ενώ κατασχέθηκαν το Ι.Χ.Ε. αυτ/το με το τρέυλορ, όλη η ποσότητα του κρέατος που ανέρχεται στα 132,5 κιλά, ογδόντα (80) φυσίγγια, δύο (2) φυσιγγιοθήκες, ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι.




http://news.kathimerini.gr


Συναγερμός για τη λαθροθηρία ελαφιών από «Καλλιστώ» και WWF Ελλάς


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εξαρση της λαθροθηρίας με θύμα το ελάφι που θεωρείται από τα «κρισίμως κινδυνεύοντα ζώα» της χώρας έχει προκαλέσει η μεγάλη μείωση οργανικών θέσεων δασοφυλάκων στα ελληνικά βουνά.

«Καλλιστώ» και «WWF Ελλάς» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον τελευταίο φυσικό πληθυσμό ελαφιών της Ροδόπης μετά τον πρόσφατο εντοπισμό δύο ακόμη σκοτωμένων ελαφιών.

Συνοριοφύλακες από το Παρανέστι Δράμας είχαν σταματήσει Ι. Χ. αυτοκίνητο για έλεγχο στον δρόμο Δράμας - Ξάνθης και ειδοποίησαν το δασαρχείο όταν ανακάλυψαν τυχαία το παράνομο φορτίο των λαθροκυνηγών.

Το κυνήγι του ελαφιού απαγορεύεται σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα. Κάποτε τα ελάφια ζούσαν σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί τόσο που βρίσκεται πλέον στο «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας» και στη Ροδόπη έχουν απομείνει μόλις 20 με 30. Στο παρελθόν και ειδικότερα στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, όπου ο πληθυσμός του ελαφιού ήταν μεγαλύτερος, λαθροθήρες σκότωναν ελάφια με σκοπό να πουλήσουν το κρέας τους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι «το άλλοτε διαδεδομένο στη χώρα μας κόκκινο ελάφι βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα της άμεσης εξαφάνισης, με το παράνομο κυνήγι να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την επιβίωσή του». Για τη διάσωσή του «Καλλιστώ» και «WWF Ελλάς» προτείνουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με δυνατότητα εφαρμογής του και σε διασυνοριακό επίπεδο.


http://www.alfavita.gr/

Τεμαχισμένα ελάφια βρέθηκαν σε ΙΧ κυνηγού

Σάκους με τεμαχισμένα ελάφια είχε στο αυτοκίνητό του λαθροθήρας στο Παρανέστι με κατεύθυνση την Ξάνθη.

Την ύπαρξη του σάκου ανακάλυψαν άνδρες της συνοριακής φύλαξης Παρανεστίου που έκαναν μπλόκο στο αυτοκίνητο του οδηγού στο ύψος του Παρανεστίου, στο 36ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Δράμας-Ξάνθης. Πρόκειται για δύο ελάφια που είχαν τεμαχιστεί και τοποθετηθεί σε σάκο. Ο οδηγός παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για ελάφια και αμέσως ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δράστη.

Το περιστατικό σόκαρε πραγματικά ενώ οι οικολογικές οργανώσεις αναφέρον ότι στο χείλος του αφανισμού βρίσκεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης και αριθμεί περίπου 20-30 ζώα. . Το ελάφι, το οποίο κάποτε ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας .

Με βάση το Δασικό Κώδικα το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται και όπως είναι γνωστό, στην περιοχή υπάρχουν 5 καταφύγια άγριας ζωής, στα οποία και απαγορεύεται συνολικά το κυνήγι, ενώ οι οργανώσεις ζητούν την κατάρτιση ενός συνολικού στοχευμένου προγράμματος προστασίας που θα λάβει ειδική μέριμνα για την περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου